Zalm uit de oven

Een lekkere zalm uit de oven is voor veel mensen een echte lekkernij. En dit is een recept waar u punten mee scoort!  De mooie combinatie van kruiden en de smaak van de Zalm komen zorgen voor een verfijnde smaaksensatie. Dat is genieten!

Dit gerecht is gemakkelijk te bereiden. Het kan eigenlijk (bijna) niet mislukken. Bovendien is kost het u relatief weinig inspanning om dit heerlijke gerecht klaar te maken. Het is dan ook een ideaal gerecht om te bereiden wanneer u visite krijgt. U brengt zo min mogelijk tijd in de keuken door. Zeker als u vantevoren alvast wat voorbereidingen heeft gedaan. U kunt de zalm vantevoren alvast marineren bijvoorbeeld. U kunt uw tijd grotendeels besteden aan uw gasten en  toch een heerlijk gerecht op tafel zetten.

Wat heeft u nodig om zalm uit de oven te maken?

Dit heeft u nodig voor een heerlijk maaltijd voor zes personen:

  • 30 gram verse dille, gehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 tot 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • 1 stuk (1 kilo) zalmfilet

Persoonlijk zou ik u zalmfilet op huid willen aanraden. De vis zal hierdoor minder snel uit elkaar vallen.  De magie van dit recept zit in de krachtige combinatie van de kruiden en de vis.  Gebruik voor dit gerecht dus altijd verse zalm. Indien u een goedkope zalm wilt bereiden kunt u beter  een gerecht kiezen waar overheersende kruiden als knoflook worden gebruikt. Voeg hier bijvoorbeeld ook parmezaanse kaas aan toe.

U tovert in een uur een heerlijke zalm uit de oven! Wees gerust, ik heb gezegd dat u weinig tijd in de keuken doorbrengt. Dat is ook zo. Ik ga er dan wel vanuit dat u niet  45 minuten naar de Zalm blijft staren. Dat is onwaarschijnlijk, maar desalniettemin uw goed recht. Iedereen heeft zo zijn hobbies. Nu dwaal ik af, we gaan verder met het bereiden van de zalm!

Hoe bereid je een heerlijke zalm uit de oven?

U begint met het hakken van de dille. Hak de dille mooi fijn. De smaak komt dan het beste tot zijn recht. Wanneer u hiermee klaar bent mengt u de dille met olijfolie. Voet hier ook de honing, citroensap, koriander, knoflook en peper en het zout aan toe.

Maak indien nodig de zalm schoon en spoel de vis schoon met water. Persoonlijk doe ik dit niet met zalmfilet. Ik vind dat onnodig. Sommige mensen spoelen de zalmfilet liever af. Zorg ervoor dat u de vis voorzichtig droog dept.

Plaats nu de kruidenmix op een plastic huishoudfolie en wikkel de zalm hierin. Zorg ervoor dat de folie niet is beschadigd en wikkel de zalm zo in  dat u het folie gemakkelijk weer los krijgt. Laat de zalm nu  voor tenminste een half uur lekker marineren.

Verwarm de oven op 220 graden Celsius voor. Haal nu de Zalm uit de marinade. Plaats de zalm op een ovenplaat.  Indien u zalm op huid gebruikt plaatst u de Zalm met de huid naar beneden op de plaat. Bak de vis in een kwartier gaar! Indien u wilt weten of de vis gaar dan haalt u de zalm uit de oven en steekt met een vork voorzichtig in de zalm.  Als de zalm uit elkaar valt wanneer u de vork beweegd weet u zeker dat zalm gaar is.

Zalm is het lekkerst als de vis net, of net niet helemaal gaar is. De vetten van de vis komen dan het beste naar voren. Is de Zalm bijna gaar, maar wilt u de zalm toch nog iets laten garen? Zelf laat ik de zalm dan even nagaren. Wikkel de zalm in aluminium folie en laat deze 5 tot 10 minuten  nagaren. Zo voorkomt u dat u de zalm te lang bakt en de smaak van de vis blijft beter bewaard.

 

Ik zou zeggen, eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *